Megapixel

jikalau nak dijadikan perumpamaan, megapixel itu seumpama besar saiz kertas lukisan

Apakah menatang megapixel tu?

bahasa senang yang mudah difahami lah senang, nanti bagi ukuran fizik semua tu boleh nganga mulut dibuatnya.

megapixel tu saiz gambar yang korang tangkap dekat phone tu atau dipanggil resolution. Ingat makin besar megapixel(resolution) seperti 8MP, 13MP dan seterusnya maka makin berkualiti lah gambar korang apabila di zoom dalam skrin atau bila tengok pada screen besar macam laptop. Kalau Megapixel rendah macam 5MP, 3.2MP maka makin kecil lah saiz gambar yang korang tangkap. Tapi makin tinggi megapixel maka makin besar jugak memori yang digunakan seperti 3MB untuk satu gambar dan ke atas.

Contoh kualiti megapixel yang berbeza
Why-smartphone-camera-megapixels-dont-matter-head.jpg
perbezaan kualiti gambar – sumber google

megapixel yang tinggi memberi gambar yang detail atau jelas apabila dibesarkan. Manakala megapixel yang rendah seperti 5MP dan 2MP membuatkan gambar menjadi tak jelas apabila dibesarkan.

contoh saiz megapixel
download.jpg
saiz megapixel – sumber google

yang ini pula contoh saiz di atas kertas contohnya, sebab itu gambar yang ditangkap pada phone yang kecil nampak jelas di skrinnya dan apabila dibawa ke phone yang besar(resolution paparan yang tinggi/HD) gambar yang ditangkap dari phone kecil tidak nampak jelas apabila dibesarkan.

Tetapi, Megapixel bukan segalanya

kamera iphone 8MP menangkap gambar yang lebih baik daripada kamera lenovo yang mempunyai 13MP(contoh sahaja). Mengapa boleh terjadi sebegini? Ini kerana sensor kamera(chip peka cahaya yg ada dalam lens) lebih mahal dan berkualiti. nantikan pada topik Sensor untuk lebih lanjut.

resolution tinggi tidak menjanjikan gambar yang berkualti, tapi sensor yes – AHMDXFRHN
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s