Sensor

kalau sensor nak di ibaratkan seperti dalam bidang lukisan maka saya boleh katakan ianya seperti kehalusan berus cat yang boleh melukis lukisan sedetail mungkin pada kertas lukisan.

Apakah Sensor kamera?

Sensor Kamera
sensor.jpg
saiz sensor kamera – sumber google

sensor kamera adalah photosensitive yang digunakan untuk menangkap cahaya yang masuk pada setiap pixel, jikalau semakin halus pixel di dalamnya maka semakin detail setiap cahaya dan warna yang dapat diperoleh

saiz sensor phone (anggaran)
SensorSize_v2_1000px.jpg
saiz sensor kamera pada phone – sumber google

Mengikut graf di atas, phone yang mempunyai sensor yang besar boleh mengambil gambar lebih luas berbanding dengan sensor yang bersaiz kecil.

Kesan sensor dan gambar

saiz sensor dan area gambar
sensor_size
area gambar mengikut size sensor – sumber google

Tetapi sensor yang mempunyai saiz pixel yang lebih kecil dapat menangkap gambar dengan lebih berkualiti kerana pixel yang halus di umpamakan seperti berus cat yang halus kerana dapat melukis dengan halus dan hasilnya ialah gambar yang berkualiti walaupun di zoomkan.

Kualiti gambar jelas terapat perbandingan apabila dizoomkan. Bandingkan gambar yang di zoomkan dengan kamera yang lain. Kamera yang bagus walaupun dizoomkan, gambar tidak akan pecah atau petak yang jelas. Namun kamera yang saiz pixel yang besar akan nampak petak atau gambar pecah apabila dizoomkan.

oleh itu terdapat phone yang mempunyai 13MP tetapi gambar yang ditangkap tidak berkualiti seperti phone yang hanya mempunyai 8MP seperti Iphone (contoh yang senang)

kehalusan pixel adalah kunci kepada kualiti gambar – AHMDXFRHN
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s